20. 7. smo ob 14. uri prejeli s strani Regijskega poveljnika enot Regije Ljubljana III obvestilo o aktiviranju gasilskih enot Regije Ljubljane III, na katerega se smo izvozili s šestimi člani in vozilom 01 – GVC 16/25. Iz naše Gasilske zveze Komenda, so se pridružili tudi PGD Komenda z vozilom GVM.

Po hitrem pakiranju vozila, smo ob 16:30 krenili v gasilskem konvoju iz zbirnega mesta CZR Domžale.
Razsežnosti požara smo videli in kmalu zatem tudi zavohali že pri avtocestnem odcepu za Novo Gorico pod Nanosom.

Vse bližje kot smo bili požarišču več dima je prekrivalo nebo.

Po prihodu na kraj, smo počakali na vzpostavitev sektorjev nato pa v nočnem času z ekipo avtocisterne PGE Celje odšli na požarišče ob cesti Miren – Opatje selo. Po uspešnem gašenju tega požara, smo odšli na pomoč pri gašenju požara Gasilski enoti Nova Gorica. Naše delo je bilo končano ob 5. uri zjutraj, kjer smo se malo odpočili in pripravili na vrnitev domov.

Ob 9. uri smo v konvoju zapustili Kras – večja žarišča so bila pogašena, ki pa so le nekaj ur zatem ponovno vzplamtela zaradi pomoči vetra.

Izredno sta se nam vtisnila v spomin prizora, kjer nam je po prihodu v vas Miren ob cesti pričakala deklica s staršem ter plakatom z napisom HVALA. Prav tako pa po odhodu iz vasi Miren, kjer je podoben plakat držal starejši gospod!

Danes pa je na pomoč na Kras odšla enota PGD Križa z vozilom 01 – GVC 16/25.
Prav tako smo v pripravljenosti za pomoč v naslednjih dneh, če se požar še ne bo umiril.