Ob 14:38 je bilo javljeno na Regijski center za obveščanje (112), da gori štedilnik v stanovanjski hiši Moste 57.

Regijski center za obveščanje je aktiviral samo ostali dve društvi v Občini Komenda in sicer PGD Komenda in PGD Križ, kljub temu, da plan alarmiranja Občine Komenda jasno določa aktivacijo vseh treh enot v Občini. Naše enote, pa kljub temu, da je to teritorij, ki ga pokriva naše društvo, da smo enota najvišje kategorije (3.) v Občini Komenda in osrednja enota v Občini Komenda, NI AKTIVIRAL. Razlog za nov plan alarmiranja je epidemija COVID-19 in preprečevanje zbiranja prevelikega števila gasilcev na intervencijah – čeprav vemo, da vse enote baziramo na PROSTOVOLJSTVU in nikolu ne veš, kateri od operativnih članov bo prišel na intervencijo in kateri ne.

Po večih telefonskih klicih krajanov, zakaj naša enota ni izvozila, smo zadevo po slabe pol ure po javljanju na Regijski center za obveščanje (112) preverili in izvozili preko samoaktivacije ob 15:02.

12 operativnih članov je izvozilo z vsemi tremi vozili in odšlo na kraj požara, kjer sta že posredovali enoti PGD Komenda in PGD Križ. Obema enotama se iskreno zahvaljujemo za profesionalno opravljeno delo, saj so hitro omejili in pogasili požar še pred našim prihodom.

Po prihodu na kraj smo prevzeli pregled požarišča in postopoma odpoklicali ostali enoti. Lastnikom objekta smo pomagali izprazniti pogoreno pohištvo ter počakali do zaključka ogleda s strani enote Policije.

Intervencija je trajala za našo enoto uro in pol.

Ob takih dogodkih se lahko samo vprašamo, komu na Regijskem centru za obveščanje (112) in na Upravi za zaščito in reševanje Republike Slovenije, NI ČISTO NIČ MAR za življenja in premoženje naših občanov. Za pojasnili smo pod urgentno že zaprosili Upravo za zaščito in reševanje RS, vendar odgovora kljub urgenci še nismo prejeli.

Naj izpostavimo še to, da od razglasitve druge epidemije (oktober 2020) nismo aktivirani na intervencije prometnih nesreč in nevarnih snovi (isti razlog kot za aktiviranje na požare) BREZ URADNEGA OBVESTILA.
Torej, čemu delamo reševalne pasove na avtocestah (da prihranimo dragocen čas), v našem primeru pa ukinjajo aktiviranje na najbolj rizične skupine intervencij, kjer je ČAS ZLATA VREDEN IN LAHKO RESNO ODLOČA O ŽIVLJENJU ALI SMRTI.

Torej, glede na informacije operaterja 112 naše društvo do nadaljnega, kljub temu, da smo najvišja kategorija (3.) v Občini Komenda ter osrednja enota v Občini Komenda, NE BO AKTIVIRANA na intervencije prometnih nesreč, nevarnih snovi ter požarov v Občini Komenda. Tudi na svojem teritoriju NE. Razlog za spremembo alarmiranja pa je EPIDEMIJA COVID-19. Kdo je tu NOR?


Uradnega pojasnila razen operaterjev na 112, da naj se obrnemo na vodjo Regijskega centra za obveščanje, še nismo dobili. In tudi ne pričakujemo, da ga bomo dobili do ponedeljka, ko se njihove pisarne spet odprejo.
Vezano na današnje in pretekle intervencije APELIRAMO na Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Gasilska ZvezaSlovenije da NEMUDOMA preverijo situacijo z alarmiranjem gasilskih enot v Občini Komenda.

POSODOBITEV: 4.5.2021 20:23
Danes popoldne smo dobili pojasnilo s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, da je šlo za tehnično napako pri alarmiranju.