V jutranjih urah smo bili obveščeni, da se je v Osnovni šoli Komenda-Moste, enota Moste pojavil potrjen primer ošpic, ki je zelo nalezljiva virusna bolezen.

V poznem popoldanskem času pa smo dobili novo obvestilo, da so pri NIJZ potrdili še enega okuženega v vrtcu Mehurčki.

Tako sta samo v Občini Komendi dva potrjena primera okužbo ošpic.

Več o primerih ošpic na Nacinalnem inštitutu za javno zdravje – https://www.nijz.si/sl/novi-primeri-ospic-v-sloveniji

Kako prepoznati ošpice?

Simptomi ošpic se običajno razvijejo 8 do 14 dni po okužbi. Bolezen razdelimo v dve obdobji.

1. Kataralno obdobje

Pojavi se kašelj, izcedek iz nosu, vnetje veznic in visoka vročina. Na ustni sluznici se razvijejo rdeče lise z belo sredico, ki jim pravimo Koplikove pege. To obdobje običajno traja eden do dva dni.

2. Obdobje izpuščajev

Izpuščaji pa se pojavijo tri do pet dni po začetku simptomov. Najprej se razvijejo na glavi in vratu ter se nato razširijo po celem telesu. Sprva so v obliki posameznih rdečih lis v ravnini kože. Teden dni kasneje pa se lise združijo v večje spremembe, ki nato nekoliko potemnijo in počasi izginejo. Vročina pade kmalu po pojavu izpuščajev. Okrevanje sledi po 4 do 5 dneh.

Osebe, pri katerih se bodo pojavili bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih.

Več o bolezni ošpic:

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic ter izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se generalizira, traja 4 –7 dni in se lahko konča z luščenjem. Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih osebah kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Človek je edini naravni gostitelj virusa ošpic. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Inkubacijska doba znaša okoli 10 dni z razponom od 7 do 18 dni med časom izpostavljenosti in pojavom povišane telesne temperature. Povprečen interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja znaša 14 dni, redko tudi od 19-21 dni. Okužene osebe postanejo kužne 1-2 dni pred pojavom bolezenskih znakov (3-5 dni pred pojavom izpuščaja) in ostanejo kužne do 4 dni po pojavu izpuščaja. Osebe z oslabelim imunskim odgovorom lahko viruse izločajo do konca bolezni. V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Od leta 1990 so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam s prvim odmerkom cepiva od dopolnjenih 12 mesecev do dopolnjenih 18 mesecev starosti in revakcinirani ob vstopu v osnovno šolo. Po cepljenju se pri veliki večini oseb razvije doživljenjska odpornost proti ošpicam. Osebe, ki so bile v stiku z obolelim za ošpicami v času 4 dni pred pojavom izpuščaja in 4-5 dni po pojavu izpuščaja in so rojene po letu 1960 ter niso bile cepljene proti ošpicam oz. ni dokaza, da so proti ošpicam odporne, bodo preventivno cepljene proti ošpicam, v kolikor je minilo manj kot 72 ur od stika z osebo z ošpicami.