NESREČA IN HUMANITARNOST NE POZNATA MEJA

Tudi Občina Komenda se je nemudoma odzvala na aktualno tragedijo, ki je zajela Balkan.

Tako sta v petek 23. maja peljala prvo pošiljko – donacijo Občine Komenda pobrateni občini Sremska Mitrovica, župan Tomaž Drolec in poveljnik PGD Moste in CZ Roman Koncilija.

Pomoč je vsebovala:

  • 10 potopnih črpalk pretoka 36 000 m3/h; prirejenih črpanju umazane vode (košare je preko noči brezplačno izdelalo in namestilo podjetje Marin Andrej s.p. ob pomoči Gregorja Špenka iz podjetja V&M d.o.o. (iskrena hvala).
  • 10 kos tlačnih cevi  B  20 m
  • 10 kos tlačnih cevi  B  15 m
  • 10 kos prehodnih spojk in  dvovijačnikov
  • konzervirano hrano cca 200 kg
  • čistila, ležalniki, posteljnina, obleke, … katere je doniralo podjetje LIDL iz PCK (zahvala g. Andreju Ovniku, vodji logističnega centra) 

Z namestnikom veleposlanika Republike Slovenije v Srbiji Milanom Predanom in ekipo župana Sremske Mitrovice smo si ogledali nasipe in prizadeta območja. Z dvema besedama: impozantno –  nasip reke Save kjer je vgrajenih 700.000 žakljev z peskom, katerega so zgradili prostovoljci v pičlih 16 urah – dolžine preko 7 km in zastrašujoče;  na poplavljenih delih je po tednu dni še vedno preko 2,5 m vode, vendar je ta že upadla za cca 45 cm, izseljenih je preko 5.000 prebivalcev.

Na srečo se je samo mesto izognilo katastrofi, saj je reka Sava v tem delu široka preko 400 m, presegla je 100 letne pretoke in prekosila vsa dosedanja merjenja; zabeležen je bil največji pretok 794m3/s . Take sreče pa niso imele vasi okoli Sremske Mitrovice.

Za sanacijo in pomoč poplavljenim delom je Občina Komenda in GZ Komenda ponudila pomoč v moštvu in opremi v kolikor bi bilo to potrebno.