{xtypo_quote}Evropska unija je današnji dan – 11. 2. izbrala za dan osveščanja o enotni evropski številki za klic v sili 112, saj številko pozna le petina Evropejcev. Ta številka je podlaga za sistem samodejnega obveščanja o prometnih nesrečah, s katerim naj bi bili do leta 2010 opremljeni vsi novi avtomobili v EU. Takšen samodejni sistem, imenovan e-klic, bo v primeru hude nesreče kjerkoli v Evropi sam poklical najbližji center za pomoč na številko 112. S klicem se sporočijo osnovne informacije o nesreči, vključno z natančnim krajem nesreče, tudi če se nihče od potnikov ni sposoben odzivati. {/xtypo_quote}

Klic v sili - 112

 

 

 

Številka 112 je enotna evropska telefonska številka za klic v sili

 

Evropska komisija danes izrecno poziva države članice, naj državljane bolje seznanijo s številko 112, ki je enotna evropska telefonska številka za klic v sili. Le dobra petina Evropejcev (22 odstotkov) ve, katera je vseevropska številka za klic v sili, kaže Eurobarometrova raziskava, objavljena ob današnji priložnosti.

Evropsko številko za klic v sili pozna 13 odstotkov Slovencev. Čeprav države članice morajo obveščati svoje državljane o obstoju številke za klic v sili 112, sedem od desetih Evropejcev v zadnjem letu ni nič videlo ali slišalo o evropskem klicu v sili. Bolje so obveščeni moški kot ženske ter mlajši bolje od starejših.