Domov Tečaj za operativnega gasilca 2019 Nov gasilski dom Donacija (Zidaki) SMS donacija Novice Intervencije Dogodki Opozorila Preventiva Izobraževanje Galerija Prenosi Uporabno O društvu Kontakt O piškotkih

Prijava


Pozabljeno geslo?

Klic na pomoč - 112

Ko kličete na številko 112, povejte:

 


 

  • kdo kliče
  • kaj se je zgodilo
  • kje se je zgodilo
  • kdaj se je zgodilo
  • koliko je ponesrečencev
  • kakšne so poškodbe
  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče
  • kakšno pomoč potrebujete.

 

Iskanje

PDF Natisni E-pošta

Ustanovitev GD Moste leta 1929

Gasilsko društvo v Mostah so ustanovili 2.februarja, leta 1929. Na ustanovnem občnem zboru v gostilni Pavlin je bilo navzočih 46 vaščanov, zbral jih je tesarski mojster Anton Štebe, ki je bil izvoljen za prvega predsednika. Za tajnika je bil izvoljen Andrej Marše (Kuharjev), za blagajnika Jože Resnik (Kovarjev), prve poveljnik pa je postal Franc Hočevar iz Žej.

Gasilci so že takoj prvo leto organizirali samopomoč. Člani so v blagajno plačevali po deset dinarjev in prav vsi so bili redni plačniki. Prvi blagajnik samopomoči je bil Franc Sivec in zanjim deset let Ivan Gašperlin; Sivec se je namreč ponesrečil, ko je padel z lipe. Samopomoč je delovala od ustanovitve do 2. svetovne vojne, ko je bil denar močno razvrednoten. Ljudje so si denar izposojali od raznih nezgodah ali nesrečah (poplave, požar, smrt v družini) ali pa ob večjih nakupih (voz, konj, popravilo poslopja).

Pred drugo svetovno vojno si je tako izposodil Bišek za nakup novega konja, Pocin in Ozarnik pa za nakup novega voza.

Še istega leta, ko je bilo društvo ustanovljeno, so pričeli gasilci zbirati sredstva za nakup motorne brizgalne. Leto zatem so jo tudi kupili, in to tipa Rosenbauer z bokser motorjem. Ob slovesnem prevzemu je bila botra kriška baronica, ki je bila skupaj z možem pred tem 2. junija ob 10-letnici GD Mengeš botra tudi v Mengšu. K temu jo je nagovoril predsednik Štebe, eden redkih, ki je znal nemško.

Motorna brizgalna je bila prvo leto shranjena v Brenšakovi šupi, potem pa pri Mihi Koncilji. Kmalu zatem so v društvu kupili tudi voz za motorko in orodje. Za delo z motorko se je nekaj članov posebej izučilo, med njimi so bili Ivan Rebolj, Franc Obrulk in Jože Kavčič. Ob bregovih Pšate in Tunjice je tako prvič zabrnela motorna črpalka. Za prevoz so imeli določena dva para konj. Ustanovni člani so se ob nedeljah zbirali v Sivčevih jelšah in vadili rokovanje s črpalko. Na praznovanje v druga društva so se vozili z vozom, za pijačo pa so ponavadi dali Hočevar, Kovar in Štebe, ker so bili premožnejši (gruntarji).

Prve intervencije po ustanovitvi GD Moste

Leta 1929, 20. maja, je izbruhnil večji požar v smodnišnici v Kamniku. Ob eksploziji v oddelku za izdelavo vžigalnih vrvic je 6 delavk izgubilo življenje, več pa je bilo ranjenih. Požar so gasili tovarniški in kamniški gasilci. Na veliko noč 31. marca 1929 je zagorela cerkev v Tunjicah. Požar je zakrivil eden od zvonarjev, ki je cigaretni ogorek vrgel na streho cerkve. Gasili so kamniški gasilci, ki so naredili verižni vod iz Tunjščice, pomagali so jim tudi domačini, ki so vsepovsod nosili vodo. Pogorelo je ostrešje cerkve in obeh zvonikov.

Gasilski dom PGD Moste v starih časih

 

 
Vremenska opozorila - MeteoAlarm
Trenutne intervencije

E-novice

Prijavite se na naša e-obvestila.

SMS donacija

Pošljite SMS sporočilo s ključno besedo MOSTE5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za izgradnjo novega gasilskega doma.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Telemacha, A1, T2.

Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.pgd-moste.si/sms-donacija

Defibrilator

Defibrilator je hranjen v vozilu št. 1.
V nujnih primeri pokličite na številko 112.

Znaki za alarmiranje

 
1.
OPOZORILO
NA NEVARNOST
 
 
2.
NEPOSREDNA
NEVARNOST
 
 
3.
KONEC
NEVARNOSTI

PGD Moste na Facebook-u PGD Moste na Google+ PGD Moste na Twitter PGD Moste Youtube

domov kontakt iskanje kontakt iskanje

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani